İNTİHAL VERİ TABANLARININ KULLANIMIYLA İLGİLİ ÖNEMLİ DUYURU

Sayın Araştırmacılarımız ve Değerli Öğrencilerimiz,

TURNITIN VE iThenticate İntihal analiz programları ULAKBİM-EKUAL kapsamında abone olunan programlardır. Lisans Anlaşmasına uygun olarak kullanılması gerekmektedir. Aşağıda bu iki programın kullanımına yönelik dikkat edilmesi gereken önemli hususlar belirtilmiştir. Lütfen bu hususlar çerçevesinde kullanımlarınızı yapınız, aksi takdirde kurumumuza engelleme yapılabilir.

iThenticate

1)  Lisans anlaşmaları gereği  Doktora ve üstü ünvana sahip üniversitemiz personeline hesap açılmaktadır!

2)  iThenticate’ i sadece kişisel makale analizi için kullanabilirsiniz.

3)  Dergi editörleri de söz konusu programı kullanabilirler, ancak; dergi, üniversitemiz tarafından yayınlanan bir dergi olmalıdır ve editör de üniversite personeli olmalıdır.

4)  İThenticate programında, tez, ödev, rapor türü dokümanları analiz etmemelisiniz Bunun için Turnitin programı kullanılmalıdır.

5)  ULAKBİM tarafından üniversitemize sağlanan bir kota vardır. Bu kota dolduğunda makale yüklemesi yapılamamaktadır. Üniversite olarak böyle bir sorunla karşılaşmamak için gereksiz yüklemelerden ve kurum dışındaki kişilerin makalelerini kesinlikle analiz için yüklememeniz gerekmektedir. 27 Mayıs 2019 tarihi itibariyle bu kotanın 2/3 kullanılmış durumdadır.

6)  Kullanım konusunda sıkıntı yaşanması durumunda kütüphanemiz elektronik kaynaklar biriminden eğitim alabilirsiniz

Turnitin

1) Öğrenciye ait tez için BENZERLİK RAPORU taramaları bağlı olduğu Enstitüdeki görevli tarafından yapılmaktadır.

2)  Tunitin’den  tez (kontrol amaçlı), ödev ve rapor türü dokümanların benzerlik analizi yapabilirsiniz

3) Turnitin’den sadece öğretmen hesabı açılabilmektedir. Sistemde Öğretmen olarak hesap açılan hocalarımız öğrencileri için sınıf oluşturup öğrencilerinin tez (kontrol amaçlı)/ödev/rapor yüklemelerini sağlayabilmektedir

4)  Turnitin kullanımı konusunda yaşanan en büyük sorun, kullanıcıların “ayarlar” konusunu önemsememeleri, dikkate almamaları, “depo yok” ayarını yapmamalarından kaynaklı yaşadıkları mağduriyettir. Ödev eklerken "Gönder" butonuna basmadan önce "isteğe Bağlı Ayarlar" a mutlaka tıklayarak gerekli ayarları "DEPO-DEPO YOK" yapınız

5) Kullanım konusunda sıkıntı yaşanması durumunda kütüphanemiz elektronik kaynaklar biriminden eğitim alabilirsiniz

Eğitim istek formu için tıklayınız!
Veri Tabanları Hakkındaki Görüş ve Önerilerinizi lütfen bizimle paylaşınız!

27 Mayıs 2019 Pazartesi - 16:51:03