Teknokentten İlk Patent Başvurusu Yapıldı

11 Ocak 2018 Perşembe - Basın Halkla İlişkiler Müdürlüğü - 1384 kez okundu

Üniversitemizde faaliyete geçen ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığınca 64’ üncü Teknoloji Geliştirme Bölgesi ilan edilen Üniversitemiz Teknokentinden ilk patent başvurusu 9 Ocak 2018 tarihinde gerçekleşti.

Teknokentte faaliyetlerini sürdüren Bahram Dovletov, “Gözenekli/köpük malzeme katkılı dilatant akışkanlı kompozit dolguyla taşıtların ve balistik/zırhlı ürünlerin çarpışma/darbe/patlama enerjisini sönümleme özelliğini artırmak.” konu başlığıyla Türk Patent Enstitüsü’ne ürünün patentini alabilmek için başvurdu.

Ürün, herhangi bir yönden gelen çarpışma, darbe, patlama enerjisini soğurmak amacıyla askeri, hava, kara, su ve benzeri her türlü taşıtta tampon dahil tüm gövde parçalarının panel ve katmanlarının içine doldurulabilen, ilgili taşıtların tüm şasi, şasi çatkı, çerçeve iç, dış iskelet yapısında bulunan profillerin içine doldurulabilen ve yeni nesil balistik ve zırhlı araç, yelek, miğfer gibi güvenlik ürünlerin içine doldurulabilen kompozit bir dolguyla ilgilidir.

Buluş, ilgili kompozit dolgunun; çarpışmanın kinetik enerjisini sönümlemek amacıyla gözenekli köpük malzeme katkılandırılarak darbe sönümleyicilik özelliği artırılmış, Newton kanunlarına uymayan ve kuvvet uygulandığında katı özelliği gösteren sıvı yapıyı içeriyor.